Penyemakan semula Bajet 2016

0

Penyemakan semula Bajet 2016, Antara yang di potong elaun — 220,000 kakitangan awam dan kumpulan profesional terlibat

KUALA LUMPUR 22 Jan. – Elaun khidmat awam dan keraian lebih 220,000 kakitangan awam dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional dan ke atas dipotong sebagai langkah susulan mengawal dan mengurangkan perbelanjaan awam. PM akan mengumumkan dalam penyemakan Bajet 2016 pada 26 Januari ini.

Menurut satu sumber, pemotongan antara RM200 dan RM1450 itu akan berkuat kuasa 1 Februari.
Elaun-elaun yang terbabit dengan pemotongan itu ialah Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA), Imbuhan Tetap Keraian (ITK), Elaun Khidmat Awam (EKA) dan Elaun Keraian (EK).

Sumber dalaman JPA daripada Bahagian Perkhidmatan memaklumkan langkah tersebut membolehkan peruntukan pembayaran saraan kepada kakitangan awam dapat dikurangkan kira-kira RM25 juta sebulan.
Pengurangan elaun berkenaan yang membabitkan sebanyak 600 anggota Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) dan 82,708 kakitangan Kumpulan Pengurusan dan Profesional serta sebahagian Kumpulan Sokongan yang menerima ITKA sekurang- kurangnya RM170 sebulan.

Turut terlibat ialah kira-kira 5,000 anggota kategori yang sama dalam perkhidmatan Polis Diraja Malaysia (PDRM).
Bagaimanapun, memandangkan kadar peratusan pengurangan bayaran imbuhan-imbuhan berkenaan berbeza-beza antara satu kategori dengan yang lain, Sumber tidak menyebut formula yang digunakan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi tujuan berkenaan.
Tambah beliau, ketua jabatan hendaklah membayar ITK atau ITKA, mana yang berkenaan, setelah menolak jumlah pengurangan daripada kadar semasa.

Sumber juga memaklumkan PM akan turut mengumumkan pemotongan bajet setiap Kementerian yang akan menjimatkan 300 juta setahun.

Selain itu, kenaikan pangkat secara Guru Cemerlang telah ditangguhkan dan telah diumumkan melalui surat pekeliling yang telah diedarkan oleh Kementerian Pendidikan bertarikh 20 Januari 2016.

Turut yang akan ditangguhkan adalah hadiah kenaikan satu tangga gaji yang telah diumumkan pada sesi pembentangan bajet 2016 yang lepas. Sumber tersebut juga memaklumkam langkah ini jika diteruskan akan menyebabkan perbelanjaan Kerajaan menjadi defisit akibat terlalu banyak pembaziran oleh Kerajaan semasa.
– Berita Semasa

26/01/2016 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ubat gugur kandungan pil gugur original pil cytotec johor pil gugur kandungan pil gugur
Vantage Theme – Powered by WordPress.
Skip to toolbar